torstai 31. heinäkuuta 2014

Sulka hattuun

Piipahdin lauantaina Lentsu Välimäen shelteille pitämässä tokoviikonlopussa. Koirakkokohtaisista harjoituksista en saanut kirjoitettua kuin pari asiaa ylös, mutta reilun tunnin mittaisesta teoriaosuudesta sitäkin enemmän. Tässäpä muistiinpanoni jälleen, kovasti taas yritin, mutta asioiden oikeellisuudesta en edelleenkään mene takuuseen ;)

Nurmikentältä mukaan tarttunutta, omia treenejä ajatellen kirjoitettua: Kannattaa tehdä häiriötreenejä niin, että ensin tekee vaikka luoksetulon paikassa, johon on lähelle rakennettu ruutu. Testaa jääkö koira kiinni luoksetulon kartioihin, vai löytääkö se ruudun helposti. (Huomautuksena tässä itselleni, että toki ruudun on varmaan oltava koiralle varmempi juttu kuin mitä se Luumulle on tällä hetkellä vielä.) Kun taas treenaat liikkeiden välejä, aloita liike XX > sosiaalinen palkka > siirry paikkaa X aloittamaan liike XXX, ja palkkaa sitten koiran hyvästä asenteesta, kun odottelette seuraavan liikkeen alkamista.

Jotakin ikivanhoja instaräpsyjä 


Reipas tokokoira
Noin. Sitten teoriaosuuteen. Ensin puhuttiin sääntömuutoksista, mutta ne menivät omalta osaltani ohi myöhään ajoitetun vessareissun takia. Tulevien sääntömuutosten jälkeen puhuttiin yleisesti treenaamisesta. On parempi treenata esimerkiksi 5 minuuttia kerran päivässä kuin tunnin kerran viikossa. Aina on hyvä väli tehdä pikkutokot. Mitä enemmän treenaat (esim. 3 x 5 min / pvä), sitä varmemmin asiat toimivat, myös kisoissa.

Älä ole vihainen tai tyytymätön kun treenaatte. Jos jokin epäonnistuu, se on sinun oma virheesi. Sinä olet koiran opettanut toimimaan näin. Kokeeseen mennään katsomaan miten sinä olet saanut opetettua juuri tälle koiralle luokkaan kuuluvat liikkeet. Onnistuminen on sinulle kouluttajana sulka hattuun. Suhtaudu epäonnistumisiin haasteina: miten opetan koiran niin, että seuraavaksi se onnistuu? Ei ole olemassa virheitä, vain haasteita.

Kaikille koirille tai kaikille ohjaajillekaan ei sovi samanlaiset opetus-/treenimallit. Kokeile, yritä pohtia mikä sinun koirallesi sopii parhaiten. Nauti siitä, että on olemassa ongelma, jota yrität ratkoa. Mitä enemmän tiedät omasta koirastasi, sitä helpommin voit lähteä ratkomaan muitakin ongelmia. Koira reagoi hyvin opetustapaasi, jos se uutta asiaa opettaessasi edistyy tasaisesti, eikä tule takapakkeja. Heti kun huomaat, että jokin metodi ei toimi, vaihda se saman tien. KOIRA EI MENE KOKEILEMISESTA RIKKI. Tehkää koiran kanssa kaikenlaisia temppuja. Näin saat arvokasta tietoa siitä, miten juuri sinun koiras oppii. Voit esimerkiksi opettaa sille give-me-5 -tempun, sitten puputempun (myös ns. sit pretty), ja yhtäkkiä oletkin opettanut sille terävän kaukoistumisen.

Kaks possuu 
Sammakko 
Norppa 
Merileijona 
Kampela
Kisaamisesta. Jos koira lähtee esimerkiksi kehästä, et voi olla sille vihainen, vaan mieti mitä olet itse tehnyt väärin (mikä on mennyt pieleen motivoinnissa pysyä kehässä). KISAA! Omaa treenimotivaatiota on helpompaa pitää yllä, kun on jokin tavoite. Jos koira on kuuma ja vilkas, tee jotain muuta kuin tokoa ennen kisoja. Treenaaminen on lopetettava hyvissä ajoin ennen kisoja. Sinun taholtasi ei saa tulla minkäänlaista (tokoliikkeisiin liittyvää) virhettä ennen kisoja.

Kisoihin voi mennä, kun paikallaolo on kunnossa, ja koira on yksilöliikkeiden aikana edes jotenkuten hanskassa. Jos odottaisi, että koira osaa kaiken aina täydellisesti, kukaan ei varmaan koskaan kisaisi. Kun koira ei kisoissa osaa jotain (esim. mene ekalla käskyllä maahan), anna olla. Kisat eivät ole paikka, jossa treenataan. Jos se ei osaa, niin se ei vaan osaa. Jos jäät kisoissa hinkkaamaan, opetat koiralle vaan sen hinkkaamisen ja siihen liittyvän huonon fiiliksen.

Kehään pitäisi aina kisoissa mennä rinta rottingilla. Ole onnellinen, kun saat mennä kisaamaan juuri nyt juuri tämän koiran kanssa (ihan loistoajatus muuten, ihan kuin meidän blogista :D). Kukaan ei muista sinun virheitäsi! Itse saatat omat virheesi muistaa, kukaan muu ei niitä jälkikäteen jää miettimään. Paras juttu tokossa Lentsun mielestä on se, kun sitä oivaltaa kuinka koira oppii. Kaikki on erittäin paljon kiinni siitä, miten itse ajattelet! Kysymys on omasta asenteestasi.

Jos kisamaisissa treeneissä tulee jokin virhe, homma hoidetaan loppuun suunnitelmien mukaan > suunnitelmien mukaan myös palkataan. Jos tulee jokin virhe, voit kisamaisen treenin jälkeen pyytää avustajan uudelleen liikkuroimaan ja harjoitella lisää. Mikään ei estä ottamasta kisamaisiin treeneihin mukaan temppuja. Koiraa ei kuitenkaan saa "temputtaa" kokeessa liikkeiden välissä, mutta on olemassa paljon ns. temppuja, jotka eivät näytä tempuilta. Valmistelevista käsimerkeistä sen verran vielä, että tuomaripäivillä on kuulemma juuri sovittu, että esimerkiksi kaukojen palkkaa osoittava kädenheilautus (juuri se, jonka itsekin vasta harjoittelin ;)), nollaa liikkeen myös alemmissa liikkeissä. Sama koskee varmaan myös ruudun osoittamista kädellä (?).



Tonttu 



Kisatilanteessa koirat kiinnittävät usein paljon enemmän huomiota ohjaajaan kuin ulkoisiin häiriöihin. Herkkä koira saattaa ottaa jännittävästä ohjaajasta painetta. Koiralle voi muodostua esimerkiksi huonoista kisakokemuksista takautuvasti huono fiilis, joka näkyy pelkästään kisoissa. Tällaisessa tilanteessa olemme kuitenkin hyvässä asemassa, sillä pystymme vaikuttamaan niihin tuleviin kisakokemuksiin. Jos koira on paineessa oman jännityksesi vuoksi, älä keskeytä suoritusta heti, vaan pyydä koiralta ensin jokin helppo juttu, jonka se varmasti osaa. Helpossa asiassa onnistumisen jälkeen voit vielä halutessasi keskeyttää. Jos taas koira pelkää kisatilanteessa esimerkiksi ääniä, keskeyttäminen on OK. Jos koira lamaantuu sinun jännityksestäsi, älä opeta sille, että lamaantumalla pääsee pois vaikeasta tilanteesta, vaan ensin helppo temppu > sitten pois.

Jos olet kova kisajännittäjä, älä anna pelolle valtaa. Suhteuta asiat realistisesti. Sinulla on koira, jolla voit kisata. Joka päivä loukkaantuu ja kuolee koiria, ihmisiäkin, mutta sinä voit kisata koirasi kanssa. Mikä muuttuu, jos ette saakaan 1-tulosta, tai toisaalta mikä muuttuu, jos saattekin? KESKITY HYVÄN FIILIKSEN LUOMISEEN KISATILANTEESSA - TULOKSISTA VIIS! Keskity siihen, että koiralla on hyvä olla. Koira ei päätä, että siitä tulee tokokoira tai että se haluaa kisaamaan. 

Paljon puhutaan koiran palkitsemisesta, mutta voit palkita myös itsesi. Mieti esimerkiksi, että jos treenit menevät hyvin, saat ...XX. Tai jos treenit menevät huonosti, joudut ...XX. 

Käytä mielikuvitusta sosiaalisen palkan kanssa. Voit opettaa koiralle juttuja, jotka ovat sen mielestä maailman hauskimpia. Koira voi esimerkiksi saada hirveät kicksit pelkästään vasemmalle kääntymisestä. Katso videolta miten kisapalkkaat! Häntä on tässä hyvä mittari: onko se korkealla, heiluuko? Sosiaalisen palkkaamistavan on sovittava koiralle, mutta myös ohjaajalle. Kaikille ei vaan ole luontaista hihkua riemusta. Katso vaikka YouTubesta SM-/MM-kisoja. Palkitseminen on usein yllättävän railakasta. On huono juttu, jos me ohjaajat teemme asioita palkatessamme. Koira voi kuitenkin tehdä juttuja itse, kunhan se ei näytä siltä, että ohjaaja pyytää sitä esimerkiksi hyppäämään vasten. Myös EVL-luokassa voit palkata railakkaasti. Jos saat railakkaasta liikkeidenvälipalkasta huomautuksen, laske vasta sitten tasoa hillitymmäksi. Muista, että sinun on oltava samanlainen treeneissä ja kisoissa. Jos olet railakas treeneissä, ole railakas myös kisoissa!





Non mikäs murjotuttaa..? 





Voi Luumu noita sun ilmeitä <3 
Keväinen sinivuokko. 
Toukokuun lopussa.
Nyt ollaan jo hyvää vauhtia matkalla kohti kahta tonnia ;)




4 kommenttia:

  1. Äärimmäisen hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Superisti kiitoksia, vaikkeivät ajatukset omiani olekaan ;)

      Poista
  2. Tosi hyvä postaus.:) Muistui taas mieleen monta asiaa mitä pitää taas treenata.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo niinpä, tällaisia asioita ei kai koskaan tule treenattua tarpeeksi :)

      Poista

Riemuitsemme kommenteista. Jätähän omasi.